Gyógymasszázs

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Illó olajok
Illó olaj alkotó részei

Ilang-ilang

E-mail Nyomtatás PDF

Hajnövekedést serkentő, álmatlanság, depresszió, idegesség/félelem, nyugtató, relaxáló, stressz, nemi vágynövelő, rovarriasztás.

Az ilang-ilang illóolajat (Aetheroleum annonae) az Annónafélék (Annonaceae) családjába tartozó ilangfa (Cananga odorata) friss virágaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, 1,5-2%-os hozammal. Többféle minőségű olaj kerül forgalomba, attól függően, hogy a lepárlás mely részéből származik (a desztilláció elején gyakran választják le a legfinomabb részt, majd ezt követően még két szakaszban gyűjtik össze az olajat).

Az ilang-ilang illóolaj nyugtató, lelki kiegyensúlyozó és frissítő hatással bír, mely hatások mellett antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatások jelentkezésével is számolnak terápiás alkalmazásakor.

Az illóolajat aromalámpából elpárologtatva vagy aromafürdőből illetve a masszázs során belélegezve oldható a szorongás, fokozható a szellemi és testi frissesség. Gyakor része a bőrápoló készítményeknek és e készítmények használatát egyebek mellett a faggyúmirigyek működésének szabályozására javasolják.

Az illóolajnak nemi vágyat fokozó hatását is tulajdonítanak és ezért frigiditás, illetve szexuális aszténia esetén is ajánják használatát, pl masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként. A desztillálástól függően a különböző finomságú olajok gyakori alkotórészei a párfümöknek, kozmetikai illatkeverékeknek, illetve az arc- és dekoltázsápoló készítményeknek. Az illóolaj nem toxikus, nem érzékenyítő, nem fototoxikus, ezért biztonságos a használata.

Módosítás dátuma: 2010. július 10. szombat, 06:52
 

Grapefruit

E-mail Nyomtatás PDF

Megfázás/meghűlés, narancsbőr, izzadságcsökkentő, elhízás, étvágyjavító, depresszió, fejfájás, frissítő, stressz, izomfájdalom, légfrissítő.

A grapefruit illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó grapefruit (Citrus paradisi) terméshéjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A terméshéj mellett alkalmanként a termésekből is préselnek ki olajat. Ez utóbbi esetben az illóolajat és a vizes-frakciót centrifugálással választják szét.

Az illóolaj színe zöldessárga, narancsra emlékeztető illatú, de annál frissebb, fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú.

Az illóolaj főbb hatásaiként a fertőtlenítő, antimikrobiális, nyugtató, valamint a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését elősegítő hatásokat lehet megemlíteni. A grapefruitolajat e hatások miatt szorongások oldására és a meghűlések okozta kellemetlen tünetek enyhítésére lehet használni aromalámpák vizébe cseppentve vagy levegőbe porlasztva, illetve a légzés könnyítését célzó inhaláló keverékek alkotórészeként. Emellett zsíros, pattanásos bőr ápolására, illetve a cellulit kezelésére szánt készítmények egyik hatóanyagaként is ajánlják a grapefruit illóolajat tartalmazó készítményeket.

Kellemes, frissítő illata miatt kedvelt alkotórésze a masszázs- és fürdőolajoknak is.

Az illóolaj nem toxikus, nem bőrirritáló, nem bőrérzékenyítő, azonban a hideg préseléssel kinyert illóolajban a kumarinok miatt enyhén fototoxikus hatású. Ez utóbbi hatás kivédése érdekében kozmetikai készítmények legfeljebb 4%-ban tartalmazhatnak préseléssel előállított grapefruit illóolajat, és azt is javasolják, hogy grapefruit illóolajat tartalmazó kozmetikai készítmény használata után legalább 12 órát várjunk a napozással és a szoláriumozással. A vízgőz-desztillálációval előállított grapefruit illóolaj kumarinmentes, ezért fototoxikus hatással ennél az olajnál nem kell számolnunk.

Módosítás dátuma: 2010. július 10. szombat, 06:53
 

Geránium

E-mail Nyomtatás PDF

Torokgyulladás, bőrgyulladás, bőrregeneráló, narancsbőr, terhességi csíkok, elhízás, depresszió, idegesség/félelem, nyugtató, relaxáló, stressz, klimax, menstruációs görcsök, menstruációs zavarok, nemi vágynövelő, tisztitó/méregtelenítő, rovarriasztás.

A geránium illóolajat a többnyire dél-afrikai őshazájú és a gólyaorrfélék családjába tartozó (Geraniaceae) muskátli fajok (rózsamuskátli, citromillatú muskátli és cifralevelű muskátli) és hibridek virágos levelű hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki.

Zöldes színű, rózsaolajhoz hasonló illatú, eléggé viszkózus folyadék.

A geránium illóolajok széleskörű antimikrobiális hatással bírnak, melynek köszönhetően gyakori alkotórészei a bőrápoló kozmetikai készítményeknek és gyakran szolgálnak parfümök illatanyagául. Frissít, élénkít, gombaölő, antiszeptikus hatású, egyensúlyban tartja a bőr faggyútermelését. Csökkenti az aranyér tüneteit. Más illóolajokkal együtt rovarriasztó készítmények hatóanyagaként is felhasználják.

Módosítás dátuma: 2010. július 10. szombat, 06:53
 

Fahéj

E-mail Nyomtatás PDF

Megfázás/meghűlés, torokgyulladás, szájápoló, idegesség/félelem, stressz, reuma, menstruációs zavarok, nemi vágynövelő.

A fahéj illóolajat (Aetheroleum cinnamomi) a babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum) belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az olaj előállításának hozama 0,5-4,0%. A kérgek mellett a fahéjfák leveleiből és leveles hajtásvégeiből is állítanak elő illóolajat.

A kéregolaj színe világos vagy sötétsárga, édeskés, fűszeres, markáns, éles.

A kéregolaj főbb hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldeid), parazita és vírus ellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást (bélmozgást) serkentő.

A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hüléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra. Emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás, stb.) kezelésben aromás és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják.

Fertőzések (hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi) kezelésnél fontos antimikrobiális hatású alkotórészül szolgál különböző összetett készítményekben, melyeket orvosi javaslatra használnak. Legyengült állapotok, depresszió esetén hangulatjavító illóolajkeverékek alkotórészeként aromalámpából elpárologtatva használható, de roboráló hatású készítmények összetevőjeként is felhasználják.

A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen irritáló, nyálkahártyairritáló, erősen érzékenyítő, nem fototoxikus. Az olaj erős érzékenyítő hatásáért a fahéjaldehid a felelős, amit a limonén és az eugenol tompít.

Módosítás dátuma: 2010. július 10. szombat, 06:54
 

Citrom

E-mail Nyomtatás PDF

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, torokgyulladás, bőrgyulladás, hajhullás/korpásodás, elhízáss, emésztési zavarok, étvágyjavító, szájápoló, szájzug herpesz, fejfájás, frissítő, relaxáló, sztressz, dohányfüst/szagtalanító, gyulladáscsökkentő, hányinger, lázcsillapító, légfrissítő, tisztító/méregtelenítő, visszérgyulladás-csökkentő, rovarcsípés.

A citrom illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó európai citromfa (Citrus limon) gyümölcsének héjából préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással), vagy vízgőzdesztillációval nyerik ki, általában 0,5-1,5%-os hozammal. Az utóbbi esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől.

Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss citromhéjra emlékeztető illatú.

A citromolaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin (mikrocilkulációt fokozó) jellegű és szélhajtó hatások is megemlíthetők. A citromolaj szinte nélkülözhetetlen a különböző helyiségek légterének fertőtlenítésében, amit főként járványos időszakban érdemes használni.

Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek (pl. nyugtató-frissítő fürdők készítésére alkalmas készítmények, bőrápolóknak, borotválkozás utáni készítményeknek, párfümöknek), melyek előállításánál inkább a bergaptén-mentés, vízgőz-desztillációval készült olajat használják. A citrom illóolajat a fentiek mellett ízjavítóként is használják (pl. csukamájolajat tartalmazó összetételekben), orrkenőcsök és orrnyálkahártya-védő készítmények alkotórészeként, illetve emésztési zavarok megszüntetésére alkalmas összetételekben (cseppekben) alkalmazzák

A citromolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, de fototoxikus (a desztillációval előállított nem!). Ez utóbbi tulajdonsága miatt a préseléssel nyert illóolaj esetében közvetlen napozás, szoláriumozás, vagy napon végzett sportolás előtt kb. 10-12 órával biztonságosabb kerülni a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát, ha a készítmény citromolaj tartalma meghaladja a néhány %-ot.

Módosítás dátuma: 2010. július 10. szombat, 06:54
 
További cikkeink...


2. oldal / 3

Szavazások

Szereti a különleges masszázsokat?